011 244 0873 Radno vreme: Pon-Pet 10-18h, sub 10-14h

Formiranje baterije za mobilni telefon

Formiranje baterije za mobilni telefon

Svakodnevno se srećemo sa pitanjem ,kako se formira baterija na mobilnom telefonu”. Čuli ste verovatno svaki put kada ste kupili novu bateriju ili novi telefon da bateriju morate da punite 3 x 12 sati , da ne smete da prekidate to punjenje prilikom formiranja baterije, da telefon mora da bude ugašen prilikom formiranja itd.

Međutim ovakve i slične preporuke su imale smisla pre 10 godina dok su se koristile NI-Mh (nikl-metal-hidrid) baterije ali danas kada svi telefoni imaju litijum-jonske (Li-ion) baterije to nema nikakvog smisla.

Kod ovih baterija je bitno da se samo prvi put dobro napune i to ne 12 sati kao što će vam svaki prodavac baterije ili mobilnih telefona reći nego dok telefon ne pokaže da je baterija puna. Svaki mobilni telefon u sebi ima kolo punjenja baterije koje samo reguliše struju punjenja i u trenutku kada se baterija napuni kolo punjenja automatski prekida punjenje.

Zato telefoni ne treba da stoje 12 sati na punjaču jer to nema nikakvog smisla. Proizvodjači i prodavci baterija u svojim uputstvima kažu da bi trebalo puniti bateriju 10-12 sati prilikom prvog punjenja ali to rade isključivo da bi se obezbedili i da bi bili sigurni da će potrošač tu bateriju prvi put stvarno i napuniti. Za bolji rad i veći period upotrebljivosti baterije je bitno da se ona s vremena na vreme isprazni i napuni do kraja. To možete uraditi jednom do dvaput mesečno.

NiMH baterije treba svaka dva meseca isprazniti dok se mobilni ne ugasi i bez prekida napuniti do vrha. Time se sprečava memorijski efekt. Li-ion baterije ne traže ovakav tretman.

Nikada nemojte kratko spajati kontakte baterije niti je nemojte sami prazniti spajanjem bilo čega na njene kontakte. Sve baterije imaju donji granični napon. Kad im napon jednom padne ispod te granice, obično postaju neupotrebljive ili im kapacitet drastično padne.

Ovo su tipovi baterija koji se koriste u mobilnim telefonima

NiMh Nikl metal hidridne baterije

Ove baterije su uvedene u široku upotrebu početkom poslednje decenije prošlog veka i bile su prava zamena za Ni-Cd (nikl-kadmijum) baterije koje su do tada bile u masovnoj upotrebi.

Osnovna razlika izmadju ovih baterija je što NiMh imaju mnogo manji memorijski efekat od NiCd baterija. NiMh baterije su mnogo pouzdanije od NiCd, za istu veličinu baterije NiMh imaju skoro duplo veći kapacitet i mogu mnogo brže da se napune od NiCd baterija i na kraju NiMh imaju i duplo veći vek trajanja od NiCd baterija.

Kada ovo čitate mislite da su NiMh baterije savršene medjutim i one su lagano otišle u legendu i više se ne koriste u mobilnim telefonima. Zamenile su ih Li-ion baterije.

NiMH baterije mogu podneti oko 500 ciklusa punjenja i pražnjenja. Baterija koja se ne prazni cesto do kraja živece duže od baterije koja se prilikom svake upotrebe potpuno isprazni.

Veoma je važno početno formiranje baterije. Nova baterija treba se puniti neprekidno barem 16 sati pre prve upotrebe. Takođe, prva 2-3 ciklusa baterija ne postiže puni kapacitet. Preporučuje se prvih 3 puta bateriju potpuno puniti i prazniti (dok se telefon ne ugasi).


U svakodnevoj upotrebi preporučuje se sledeći način korištenja. Bateriju priključiti na punjač pre spavanja. Ostaviti da se napuni preko noci. Ujutro otkačiti punjač i koristiti bateriju, tj. telefon. Prvo veče kada procenimo da baterija neće izdraži sutrašnji dan, stavimo je na punjenje.


Da bi se izbjegao memorijski efekt, potrebno je povremeno bateriju isprazniti do kraja, tj. dok se telefon ne ugasi i zatim je napuniti. Time će se izbeći memorijski efekt. Koliko često to treba raditi zavisi o preporuke proizvođača.

Li-ion litijum-jonske baterije

Li-ion baterije se ne formiraju.

Litijum jonske baterije su trenutno najzastupljenije baterije u mobilnim telefonima i ostali prenosivim elektronskim uredjajima. One su mnogo naprednije od NiMh baterija zbog nekoliko vrlo bitnih stvari. Li-ion baterije su dosta lakše od NiMh baterija a imaju veći kapacitet za istu veličinu baterije od NiMh.

Ove baterije nemaju memorijski efekat koje imaju NiMh i NiCd baterije. LI-ion baterije kada se ne koriste ne gube kapacitet a to je bio jedan od problema sa NiMh i NiCd baterijama. Litijum jonske baterije imaju 30-40 % duži vek trajanja i mnogo veći broj punjenja i pražnjenja od NiMh baterija.

Ove baterije se koriste u lap-topovima , MP3 plejerima , automobilima na strujni pogon tablet računarima itd.

Li-ion baterije mogu podneti 500-1000 ciklusa punjenja i praznjenja. Baterija koja se ne prazni cesto do kraja zivece duze od baterije koja se prilikom svake upotrebe potpuno isprazni.

Zanimljivo je da Li-ion baterija prilikom punjenja vrlo brzo postigne 70-80% kapaciteta (1 - 1.5 h), dok je za punjenje do 100% potrebno barem jos toliko vremena.

Li-ion baterije pune se slozenim i vrlo preciznim postupkom i ne preporucuje se nikakvo drugo punjenje nego na punjacima koji za njih namijenjeni.

Elektronika ugradjena u svaku Li-ion bateriju brine se o tome da se baterija ne napuni ni ne isprazni van dozvoljenih granica (koje su jako precizne, narocito gornja).

Li-ion bateriju mozete puniti kad god zelite i koliko zelite, ipak uzmite u obzir da veci broj ciklusa praznjenja/punjenja proporcionalno smanjuje zivotni vek baterije.

Najjednostavnije je bateriju puniti preko noci, tako da je ujutro uvek imate spremnu. Stavite je na punjenje svaki put kada pre spavanja procenite da nece izdrzati sutrasnji dan.

Buduci da Li-ion baterije ne pokazuju memorijski efekt, nije potrebno nikakvo periodicno odrzavanje baterije potpunim praznjenjem/punjenjem.

Li-polymer baterije

Karakterise ih veci kapacitet, manji trosak proizvodnje i mogucnost oblikovanja u takoreci proizvoljne oblike. Nedostatak su im kraci vek trajanja i nemogucnost praznjenja jacom strujom. Ove baterije mozemo susresti kod novih Ericsson (npr. T28s) i Nokia telefona.

Ove baterije su najnaprednije baterije od svih koje se nalaze u širokoj potrošačkoj upotrebi. Ove baterije imaju sve prednosti koje imaju i Li-ionske ali mogu da budu mnogo tanje od njih i imaju skoro duplo duži vek trajanja.

Ova vrsta baterije se prvi put u mobilnim telefonima pojavila sa modelom Nokia 6310 i mogla je da traje i po dve nedelje u zavisnosti od upotrebe. Kod novijih modela ova baterija se koristi u Iphone 4, Iphone 4s, HTC One X itd.

Šta je to memorijski efekt (efekt pamćenja)?

Pravi, gore opisani memorijski efekt pojavljuje se izuzetno retko. Potrebno je uzastopno punjenje i praznjenje baterija do precizno istog stepena ispraznjenosti. Naravno, ovakav scenarijo nemoguc je kod mobilnih telefona, pa se pravi memorijski efekt kod njih nikad ne pojavljuje. Uopste, novije konstrukcije baterija gotovo da ne pate od njega.

Ono sto danas nazivamo memorijskim efektom pojavljuje se iskljucivo u NiMH baterijama (NiCD baterije ne koriste se u savremenim telefonima). Li-ion baterije ne pokazuju nikakav memorijski efekt.

Punjenje i praznjenje NiMH baterija uzrokuje odredjene hemiske promene u bateriji, koje su takoreci u potpunosti reverzibilne. Kod nepotpunog praznjenja ne dolazi do potpunog povratka hemijske strukture baterije.

Te strukture se nakon nekog vremena pocinju formirati u kristale, koji zbog svoje male aktivne povrsine pokazuju veci otpor povratnoj hemijskog reakciji, sto efektivno smanjuje kapacitet baterije.

Ovaj problem resava se praznjenjem baterije do granice gasenja telefona. Pozeljno je telefon jos nekoliko puta upaliti i pustiti da se sam ugasi. Nakon toga potrebno je neprekidno puniti bateriju (npr. preko noci). Ovaj postupak treba provesti svaka 2-3 meseca da bi se ocuvao kapacitet NiMH baterije.

Češće potpuno praznjenje nije ni potrebno ni pozeljno, buduci da se dubinskim praznjenjem vek baterije samo nepotrebno skracuje.

Baterija se nikad ne sme prazniti do fizickog kraja, tj. 0 V (kratkim spajanjem i sl.) jer postoji donji prag napona do kojeg se ona sme isprazniti. Dakle, bateriju prazniti iskljucivo upotrebom telefona dok se on sam ne ugasi.

Kako auto-punjaci uticu na baterije?

Auto-punjaci, kod vecine mobilnih telefona, imaju identicnu funkcionalnost mreznim punjacima.

Dakle, ne postoji razlog zbog koje bi oni direktno mogli lose uticati na baterije. Ipak, rezim njihove upotrebe moze biti uzrok losem stanju baterije.

Naime, cesto i nepotrebno prikljucivanje baterije na punjac, do kojeg cesto dolazi ako imamo auto-instalaciju s punjacem, moze dovesti do preuranjenog pada kapaciteta baterije.

Naime, kod cestog ulazenja u auto i stalnog prikljucivanja punjaca, baterija se izlaze vecem broju ciklusa punjenja nego kod upotrebe kucnog punjaca, cime se moze znatno smanjiti njen vek trajanja. Takodje, ovime se moze znatno ubrzati pojavljivanje memorijskog efekta na NiMH baterijama.
Resenje je u tome da auto-punjac prikljucujemo samo kada je to potrebno.

Ukoliko je punjac sastavni deo auto-instalacije, tj. drzaca telefona i ne moze se iskljuciti, na nekim telefonima moguce je iskljuciti punjenje baterije opcijom iz menija (Battery charging, Battery care ili sl.

Made Of Wood -> HIT

AKCIJE I POPUSTI