011 244 0873 Radno vreme: Pon-Pet 10-18h, sub 10-14h

5 IT trendova koji će obeležiti 2013.

5 IT trendova koji će obeležiti 2013.

Sada kada smo preživeli smak sveta možemo da bacimo pogled unapred u godinu pred nama i pokušamo da predvidimo šta nas čeka na polju novih gedžeta, kompjuterskih tehnologija i potrošačke tehnike. U ovome nam je pomogao stručni tim PC Practica.

Mesto br. 5

Poslednji voz za Nokiju, Blackberry i Yahoo!

Jučerašnji giganti danas pokušavaju da ponovo otkriju put do profita. Da li će Nokia sva jaja staviti u Windows korpu, šta novo može da ponudi Blackberry (RIM) na smartphone platformi koja je učinila njihov raniji koncept prevaziđenim i može li Yahoo! ponovo da postane relevantan saznaćemo u mesecima pred nama.

Mesto br. 4

Prognoza: Oblačno.

Cloud je postao ne samo realnost već i realnost u kojoj je zadivljujuće lako egzistirati. Chrome OS i Chrome browser sa aplikacijama za sve namene dokazali su da možete uživati na računaru i imati samo jedan jedini program instaliran - browser (pritom hard disk nije neophodan). Majkrosoftov Skydrive, Google Drive i Ubuntu 1 takođe dobijaju sve veći značaj.

Mesto br. 3

ARM64 revolucija

ARM procesori ne prestaju da nas iznenađuju brzinom kojom pokreću tablete i telefone, a od nedavno i Windows 8 uređaje. Ovi procesori, koji su manji i efikasniji od Intel i AMD X86 procesora za PC počeće krajem naredne godine da se pojavljuju u novom 64-bitnom izdanju i pokretaće sve od servera do kućnih računara.

Mesto br. 2

Veliki skok sa Haswell-om

Iako pomenuti ARM64 procesori donekle ugrožavaju "normalne" procesore, Intel će nastaviti da se trudi da nas snabdeva sve jačim i efikasnijim CPU. Prelazak na narednu generaciju biće najveći napredak od Nehalem-a (2008), jer se prelazi na 22nm, a biće uvedena thunderbolt konekcija, DDR4 kontroler na nekim modelima i još mnogo toga.

Mesto br. 1

Tableti, tableti, tableti...

U razvijenim zemljama već preko 20% mladih poseduje tablet, u poređenju sa samo oko 5% početkom 2011. Tableti su postali mejnstrim, ali ne zbog toga što su lepi ili moderni već jer su operativni sistemi, posebno Android 4, sve bolji, hardver jači i - ono najvažnije - cene sve niže. Danas dobar tablet košta manje nego dobar mobilni, a to je posebno tačno posle najnovijeg prednovogodišnjeg pada cena. Tako, danas možete kupiti Andorid 4 tablet sa ARM 9 procesorom, ekranom rezolucije 1024x768 i svim konekcijama za samo 150 evra ili vrhunski Nexus 7 sa doteranim Android-om, 32GB memorije i Tegra 3 procesorom za samo 300 evra. Još bolje, od nedavno je i cena Asus Transformer-a  spuštena takođe na 300 evra, pri čemu uređaj ima top-end hardver, poput 8Mpx kamere. Tableti su se tako probili na vrh liste želja za Novu godinu, jer cene su toliko povoljne da ništa u IT svetu ne nudi toliku vrednost za novac.

Made Of Wood -> HIT

AKCIJE I POPUSTI